Facebook

Testvérvárosok



Jukamenszkoje – Udmurtia
Bánffyhunyad – Románia
Bad Urach – Németország
Swierklany – Lengyelország

 


Jukamenszkoje – Udmurtia

Enying Város Önkormányzata 1995. júliusában kötött testvérvárosi megállapodást az udmurtiai Jukamenszkoje járással. Őshazánkkal való kapcsolattartás főként kulturális területre korlátozódik, és a személyes találkozásokat a nagy földrajzi távolság gátolja. Szerencsére azonban 2004-ben alkalmunk nyílt vendégül látni Jukamenszkoje néptáncegyüttesét, melynek tagjai színes és lendületes előadásukkal nyújtottak emlékezetes élményt a Batthyányi kastély kertjében megrendezett est vendégei számára.

 

 

Bánffyhunyad – Románia

A romániai Bánffyhunyad városával kötött testvérvárosi megállapodás aláírása 1999. október 16. napján, ünnepélyes keretek között történt. A két település kapcsolatának kiépítésére az Enyingi Református Egyházközség jóvoltából került sor, melyet az egyház, a Tinódi Lantos Sebestyén Református  Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, valamint az önkormányzat azóta is ápolnak. A megállapodás oktatási, kulturális, szociális, tudományos és sport kapcsolatok kiszélesítésére köttetett.

 

 

Bad Urach – Németország

A németországi Bad Urach városa 2001-ben vette fel a kapcsolatot Enying városával testvérvárosi kapcsolat létesítésének reményében. A kezdeményezés támogatásra talált, így a testvérvárosi megállapodásra 2001. július 20. napján aláírás és pecsét került. A városok gazdasági, oktatási, kulturális, szociális, tudományos és sport területen kívántak, és kívánnak együttműködést kialakítani, mely részben meg is valósult. A testvérvárosi programok igen széles palettán mozognak. A kb. 12.000 lakost számláló német kisvárosban bemutatkozhattak az enyingi vállalkozások, az elmúlt években kölcsönösen részt vehettünk futóversenyen, barátságos futball mérkőzésen mind itthon, mind pedig Bad Urachban. Gimnáziumi diákok, a városi futballcsapat tagjai utazhattak Németországba, a bad urachi polgárok megismerkedhettek a Sírülő Néptánccsoport színvonalas és magával ragadó műsorával, hazánk gasztronómiai különlegességeivel. Enying városa rendszeresen meghívást kap a kétévente megrendezésre kerülő Schäferlaufra, ahol fúvószenekarok, népviseletbe öltözött táncosok ünnepélyes felvonulása után a juhászok terelő versenyét, majd népi felvonulást tekinthetnek meg a résztvevők. Viszonzásul kétévente augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmával látjuk vendégül Bad Urach városának delegációját. Kiemelkedő az, az oktatás terültén nyújtott lehetőség, melyet Bad Urach nyújt minden évben egy enyingi fiatal számára, aki részt vehet a Tübingeni Egyetem Nyári Akadémiáján, s egy hónapon át gyarapíthatja tudását az egyetemvárosban. Bad Urachban külön egyesület alakult a testvérvárosi kapcsolat ápolására, melynek lelkes tagjai gondoskodnak a tartalmas programok szervezéséről, a kapcsolat életben tartásáról.

 

 

Swierklany – Lengyelország

Az egykori Bocsor István Gimnázium és a lengyelországi Jankowice település középiskolája által kialakított kapcsolat elmélyítése és kibővítése érdekében Enying és Swierklany városának önkormányzatai testvérvárosi kapcsolat létesítéséről döntöttek, melynek következtében 2008. október 29. napján Lengyelországban sor került a megállapodás ünnepélyes aláírására. A testvérvárosi kapcsolat – egymás nemzetisége, kulturális, és vallási alapértékeinek tiszteletben tartásával – oktatási, kulturális, szociális, tudományos és sport kapcsolatok kialakítását, majdani kiszélesítését kívánja szolgálni, melynek keretén belül hivatalos képviselők, városi vezetők, egyesületek és polgárok, civil szerveződések kölcsönös látogatására kerül sor a jövőben. A két iskola kialakult jó kapcsolatának további fenntartása mellett Enying Város Önkormányzata első ízben 2009-ben lát vendégül nagyobb létszámú delegációt legújabb testvérvárosából, Swierklanyból.

 

 

2014-09-18 09:29:37